Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Το χαρτομάνι

Καλό θα είναι, από εδώ και στο εξής να μην περιοριζόμαστε στην κριτική προς τους Δήμους και τις υπηρεσίες καθαριότητας για την ανικανότητα ή την αδιαφορία τους απέναντι στο σκουπιδαριό της νησίδας, στο χαρτομάνι της κολώνας, ή όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος τσιμέντου, αλλά να κατονομάζουμε, να κοινοποιούμε  και να δείχνουμε με το δάχτυλο  και εκείνους που κοσμούν την αφίσα!
Τους δήθεν «ευαισθητοποιημένους» κατά τα άλλα, τραγουδιστές ή ηθοποιούς, οι οποίοι δέχονται να μπαίνει το προσωπάκι τους στις κολώνες μας. Τους χώρους  που θα φιλοξενηθούν οι καλλιτέχνες.
Τα κόμματα ή τους  φορείς που υποτίθεται ότι αναπτύσσουν κοινωνική δράση για το καλό μας και όποιον άλλο υπογράφει με το ονοματάκι του την εξαθλίωση της αισθητικής μας, την υποβάθμιση της ζωής μας και την ενσυνείδητη καταστροφή της πόλης μας. Μήπως και καταλάβουν, ότι υπάρχουμε κι εμείς εδώ...
ΣΗΜ: Παρεμπιπτόντως, οι διαφημιστικές ταμπέλες καλά στέκουν κατά μήκος της Ρόδου-Λίνδου κ. Σαββή, μην ανησυχείτε.
Ξέρετε, εκείνες που θα κατεβάζατε με συνεργεία του Δήμου στις 15/9/2012, εάν δεν λάμβαναν υπ’ όψιν σας την προειδοποίηση οι κάτοχοι.
Ξέρω, δεν είστε πια υπεύθυνος μετά τις ανακατατάξεις και ως γνωστόν το κράτος δεν έχει συνέχεια. Λέω, μήπως να θυμίζατε στον διάδοχό σας εκείνη την απόφαση.

Η Δημοκρατική της Ρόδου

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Alcohol is free



Και ενώ, την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ κατέχει η χώρας μας, σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα, μετρώντας τα  τελευταία 50 χρόνια  120 χιλιάδες νεκρούς, 350 χιλιάδες αναπήρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες, εμείς τραγουδάμε χαρούμενα τραγούδια για την κατανάλωση αλκοόλ στο τιμόνι. 

« Σε μια θάλασσα ουίσκι ναυαγοί και ποιος μας βρίσκει, και ζαλίζεται τρεκλίζει όλοι η γη. Με κεφάλι σουρωτήρι και τ' αμάξι τρεχαντήρι, ποιος του έβαλε πηδάλιο και πανί; Alcohol, Alcohol, Alcohol is free!...Ακλοτέστ και τροχονόμος δεν είναι για μας ο νόμος »

ΕΥΓΕ!!! ' Ενα κοινωνικό μήνυμα, με την αιγίδα της κρατικής τηλεόρασης.

Υ.Γ.1. Παρακολούθησα την παρουσία της ΕΥΘΥΤΑ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής,  τις προτάσεις της, μέσα στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Θα περιμένουμε και μια έντονη διαμαρτυρία, για το απαράδεκτο μήνυμα, μέσα από ένα τραγούδι, που θα ακούγεται σε όλα τα μπαράκια το καλοκαίρι, στα πλαίσια του ότι θεωρεί την κατανάλωση αλκοόλ ως την κύρια αιτία τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και των δράσεων που έχει αναλάβει για την ενημέρωση μαθητών, όσο αφορά τον κίνδυνο αυτό. ‘ Εστω για την… τιμή των όπλων.

Υ.Γ. 2. ΄Ισως, κάποιοι πουν «έλα μωρέ ένα τραγουδάκι είναι…». Κάτι παρόμοιο με αυτό που ο στιχουργός υποστηρίζει σε πρόσφατη συνέντευξή του:


«  ένα άσμα εξωκάρδιο κάναμε και είναι υποψήφιο μαζί μ’ άλλα τρία να πάει στο διαγωνισμό της Eurovision και υπό εξέταση πάσα ένσταση, εκτός από κείνη τη μιξοπάρθενη για τα αλκοόλια -- σιγά μη γίνει αλκοολικός κανείς από τραγούδι. Τρικυμία εν ποτηρίω και χαμηλά τη μπάλα.»

Ας σκεφτούν, πόσα «έλα μωρέ…» έχουμε πει τα τελευταία χρόνια, για πόσα πράγματα, μέχρι να φτάσουμε σήμερα να ψαχνόμαστε στο βάραθρο …

Για άλλη μια φορά θα επιμείνω. Η οικονομική κρίση μας, είναι απόρροια της κρίσης αξιών, της κρίσης πολιτισμού που έχουμε εδώ και χρόνια, της τρικυμίας εν κρανίω, θέτοντας πολύ χαμηλά τον πήχη μέχρι που την χάσαμε την μπάλα…



ΣΗΜ: ' Oχι, αρνούμαι να αναπαραγάγω το βίντεο, όχι μόνον γιατί δεν θέλω να γίνω συμμέχος στην αναπαραγωγή της βλακείας, αλλά και για λόγους αισθητικής, έστω κινδυνεύοντας να χαρακτηρισθώ "μιξοπάρθενη".
 

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Μαυριτανοί


Κι ενώ ο ΄Ελλην ξεσπαθώνει-ξεσπαθώνει, όταν τον φέρνουν ως παράδειγμα προς αποφυγήν, όταν ακούει τον έναν μετά τον άλλον αρχηγούς και αξιωματούχους κρατών να λένε : « δεν θα γίνουμε Ελλάδα» και να του προσάπτουν χαρακτηριστικά τεμπέλη και λαμόγιου, άλλο τόσο εύκολα κάποιοι, χρησιμοποιούν άλλες χώρες, άλλους λαούς.
Κάπως έτσι, εύκολα, άκριτα, ανιστόρητα,  γίναμε «πολίτες που έχουν καταντήσει το νησί Μαυριτανία και Ζιμπάμπουε».
Μαυριτανία λοιπόν.
Μια χώρα σε ανθρωπιστική κρίση, οι μισοί πολίτες της οποίας  ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα. Μιας χώρας που υποτίθεται ότι κατάργησε την δουλεία το 1981. Ναι, το 1981! Ωστόσο, ακόμα εφαρμόζεται εκτενώς, ακόμη κι αν η κυβέρνηση αρνείται την ύπαρξή της. Στην πραγματικότητα, το κράτος κατέστησε τη δουλεία έγκλημα μόλις το 2007.
Πώς και γιατί υφίσταται ακόμη δουλεία εν έτει 2012; Σύμφωνα με ντοκυμαντέρ του CNN,αλλά και πρόσφατο δημοσίευμα του Guardian, o κυριότερος λόγος είναι γιατί ο πληθυσμός έχει χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Οι περισσότεροι σκλάβοι δεν αντιλαμβάνονται καν ότι είναι υποδουλωμένοι. Στους περισσότερους δούλους της Μαυριτανίας, η ιδέα το ότι αποτελούν κτήμα κάποιου και τους συμπεριφέρονται σαν κτήμα, είναι φυσιολογική και αποτελούσε φυσιολογική για αιώνες. Οι ακραίες οικονομικές ανισότητες στη Μαυριτανία παίζουν μεγάλο ρόλο στη διατήρηση των σχέσεων αυτών. Και βέβαια, η κυβέρνηση κάνει λίγα πράγματα για να τις αποθαρρύνει.
Δεν κατάλαβα την σύγκριση και την απαξίωση ενός λαού που οι αποικιοκράτες τους, η πολύχρονη χούντα και οι κυβερνήσεις τους, κρατούν σε «καταστολή», για να μην καταλαβαίνουν πως ακόμη εν έτει 2013 σε 3.000.000 πληθυσμό οι 800.000 είναι σκλάβοι.
Εκτός και εάν υπονοούν, ότι δεν απέχουμε πολύ. Γιατί και τα δικά μας παιδιά υποσιτίζονται πλέον όπως των Μαυριτανών, ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πεινά όπως και οι Μαυριτανοί. Δεν θέλουμε και πολύ να μένουμε σε παράγκες και να έρχεται η Unisef για να εμβολιάζει τα παιδιά μας  που δεν θα πάσχουν πλέον από υποσιτισμό αλλά από οξύ υποσιτισμό, όπως τα Μαυριτανάκια και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να διοργανώνου καραβάνια αλληλεγγύης με τρόφιμα. ' Οσο για τις συνθήκες εργασίας τους -κυρίως στα ορυχεία- ας μην τις συζητήσουμε.
Ως προς αυτά συμφωνώ και επαυξάνω. Θέλει προσοχή να μην έχουμε την τύχη τους.
Τώρα, εάν οι Μαυριτανοί έχουν 1,5 απορριμματοφόρο και εάν αυτοί φταίνε που μείναμε με 1,5 απορριμματοφόρο θα σας γελάσω. Δεν ξέρω και εάν το καθεστώς τους, έχει την υποχρέωση αποκομιδής των σκουπιδιών από τις γειτονιές ή έχει μεταφερθεί η υποχρέωση στους πολίτες.
Ξέρω όμως, ότι ο δικός μας ο Ισοκράτης έλεγε ότι «Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν». Καιρός να το ερμηνεύσουμε…
' Εχει διττή ερμηνεία. Η μια αφορά τους πολίτες που δεν ψηφίζουν στην… Μαυριτανία…
Η δεύτερη, τους άρχοντες που αδυνατώντας και μη θέλοντας σε πολλές των περιπτώσεων να άρχουν  κατά νόμον, μετακυλύουν το βάρος στους… Μαυριτανούς που βλέπουν να κυκλοφορούν στους δρόμους.
Δικαιολογημένη η οπτική απάτη κατά μια έννοια, εάν υποθέσουμε ότι η επιτυχία ενός άρχοντα, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ευημερία (με την στενή κοινωνικοοικονομική ερμηνεία) τόπου και πολιτών.

Η Δημοκρατική της Ρόδου



















































































































































Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Στην παράσταση με μπάντες


Δεν νομίζω ότι μπορεί να πει κανείς πολλά για τις μπάντες που παιάνιζαν στην εκδήλωση των νεοφασιστών.
Και τι να πεις και σε ποιους, από την στιγμή που κάποιοι θεωρούν φυσιολογικότατο να στέλνουν την μπάντα του Δήμου, ως μουσικό χαλί σε συνθήματα που ξύνουν πληγές, σε κραυγές μίσους. Τι να πεις σε κάποιους που θεωρούν πως το σύνθημα «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» είναι έκφραση τιμής για τους πεσόντες στα ‘ Ιμια. Δικαιολογία για τα αδικαιολόγητα πως η αποστολή της μπάντας του Δήμου από τον υπεύθυνο επί του Πολιτισμού Αντιδήμαρχο, «ήταν πρώτιστα να τιμηθούν Έλληνες ήρωες, που χάθηκαν άδικα, προασπίζοντας ελληνικά εδάφη, και αυτοί οι ήρωες δεν ανήκαν σε κανένα κόμμα, αλλά "έπεσαν" υπέρ βωμών και εστιών.»
Τα λέγαμε και χθες με αφορμή τα όσα έγιναν στο Α’ Νεκροταφείο. Κάποιοι, έχουν αποδεχθεί ως μέρος της καθημερινότητας μας τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής.
Κατά τα λοιπά, θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε «δράσεις πολιτισμού», εάν κατάλαβα από τα αδιάφορα ( έως προκλητικά) σφυρίγματα εκπροσώπου του πολιτισμού και του προϊσταμένου του.
Πολιτισμός… Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Τι είναι ο Πολιτισμός; Διοργάνωση συναυλιών, ή  δεκάρικοι στην γιορτή της πατάτας και του καρπουζιού; Κι αν δεν είναι Πολιτισμός η καταδίκη της βαρβαρότητας, του μίσους, της βίας , του ρατσισμού, της απαξίωσης του ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής, της έλλειψης παιδείας από την οποία πάσχουν τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες, τότε τι είναι;
Αφιερωμένο στους «εκπροσώπους του πολιτισμού», σε όλους όσους συμμετέχουν στην «παράσταση», σε όλους όσους συνήθισαν το «πρόσωπο του Τέρατος»  από έναν άνθρωπο του Πολιτισμού :
«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενυσχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του. Ο φασισμός στις μέρες μας φανερώνεται με δυο μορφές. Ή προκλητικός, με το πρόσχημα αντιδράσεως σε πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα που δεν ευνοούν την περίπτωσή τους ή παθητικός μες στον οποίο κυριαρχεί ο φόβος για ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Ανοχή και παθητικότητα λοιπόν. Κι έτσι εδραιώνεται η πρόκληση. Με την ανοχή των πολλών. Προτιμότερο αργός και σιωπηλός θάνατος από την αντίδραση του ζωντανού και ευαίσθητου οργανισμού που περιέχουμε(…) Και το Κακό ελλοχεύει χωρίς προφύλαξη, χωρίς ντροπή. Ο νεοναζισμός δεν είναι θεωρία, σκέψη και αναρχία. Είναι μια παράσταση. Εσείς κι εμείς. Και πρωταγωνιστεί ο Θάνατος. ( Μάνος Χατζιδάκις)
Υ.Γ.  Και βέβαια ένας πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του, μετά τα αδικαιολόγητα και όταν σηκώνονται μέχρι κι οι πέτρες από την ανατριχίλα τι κάνει; Μα φυσικά καταγγέλει πως τα Νεφελίμ και τα Ελοχίμ, μαζί με κάποιους κακούς διαστρεβλώνουν τα πράγματα γιατί θέλουν την πολιτική του εξόντωση. Και τι άλλο κάνει ένας πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του;  Μα φυσικά έρχεται να αναλάβει την «απόλυτη πολιτική ευθύνη αυτής και να αναγνωρίσω τις όποιες αρνητικές συνέπειες της.» Και αφού «πλένεται» στην πολιτική ευθύνη-κολυμβήθρα του Σιλωάμ δια πάσαν νόσον, συνεχίζει το θεάρεστο έργο της εκπροσώπησης του Πολιτισμού.